Framedrums

De term framedrum is een verzamelterm voor platte drums of handdrums die over de hele wereld voorkomen als traditioneel muziekinstrument. Ze zijn er dus in diverse soorten, maten en namen. Toen ik er tien jaar geleden mee in contact kwam voelde dat als thuiskomen. Het drummen helpt me om tot rust te komen of energie op te doen.  Framedrums worden horizontaal bespeeld, naar het hart toe, terwijl je ze draagt of op schoot hebt. Daardoor gaat de trilling helemaal door je heen als je speelt. Massage voor de cellen! Hun werking komt overeen met die van klankschalen. Van oudsher werden ze ingezet om de samenhang van de gemeenschap te bekrachtigen.

Framedrums zelf ervaren? Dat kan!

Je kunt lessen nemen. Klik daarvoor hier

Je kunt een concert meemaken, van framedrumtrio Saffraan: klik hier

Wil je meer weten, lees dan verder:

Verticale drums (bijv. conga’s of djembé’s) hebben een overwegend extraverte kwaliteit, waarvan het geluid ver kan reiken als de stralen van de Zon. Je zou kunnen zeggen dat daar de Zon-energie overheerst. Ze vertegenwoordigen het mannelijke principe van het leven.

Hoewel hun ritme uitbundig en swingend kan zijn, verklanken framedrums vooral de aard van de Maan, die het vuur van de Zon spiegelt en uitnodigt tot verdieping en bezinning. Zij vertegenwoordigen het vrouwelijke ritme van het leven.

Het gaat hierbij natuurlijk niet om het verschil tussen mannen en vrouwen. Wel om de intentie waarmee ieder mens omgaat met zichzelf, met anderen en waarmee je kunt handelen in de wereld. En de balans daartussen.

Het is makkelijk om de Zon te zien, het vraagt wat meer opmerkzaamheid om de Maan te ontdekken. Toch is al het leven op de Aarde doordrongen van haar aanwezigheid. Misschien vraagt onze tijd wel om meer balans tussen die verschillende sferen en verdient de Maan, of vrouwelijke energie van “de dingen doen” enige herwaardering. Framedrummen maakt die energie in jezelf wakker en zet aan om deze te ontwikkelen.